Buitenruimte

 
 
Fit-o-meter

Omschrijving

Een fit-o-meter in jouw woonzorgcentrum zorgt ervoor dat bewoners aan de hand van een parcours (op eigen initiatief) kunnen bewegen. De oefeningen zijn niet alleen geschikt voor mobiele maar ook minder mobiele bewoners. Na een test onder begeleiding kunnen bewoners op vrije momenten oefenen.

 

Benodigd materiaal

Fiches met een korte uitleg en foto’s vertellen wat de bedoeling is van elk onderdeel.De paramedische dienst organiseert op bepaalde momenten ook begeleide sessies.

Rollatorroute

Omschrijving

Rollatorroutes werden ontwikkeld om de fysieke én mentale gezondheid van ouderen te verbeteren. Meer beweging en gezonde buitenlucht zijn niet alleen van onschatbare waarde. De routes bieden ouderen ook de kans om anderen te ontmoeten, buiten de context van het woonzorgcentrum te treden en een groter gevoel van vrijheid te ervaren. De routes kunnen zowel zelfstandig als onder begeleiding bewandeld worden.

 

Good practice

Rond het woonzorgcentrum Wissekerke in Bazel lopen drie uitgestippelde en bewegwijzerde routes voor zowel wandelaars, rollatorgebruikers als rolstoelgebruikers. Elke route heeft een eigen kleur. De blauwe route is 406 m lang, de rode 644 m en de groene 659 m. Onderweg zorgen banken voor de nodige rustpunten.

 

 

Natuurbeleving met ouderen

Omschrijving

Project voor WZC van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen i.s.m. Vorming Plus Vlaamse Ardennen en Dender en 5 WZC. Het aanbod bestaat uit binnen en buiten-activiteiten voor elk seizoen, die volledig zijn uitgewerkt en zeer positief werden geëvalueerd door bewoners en personeel.

Benodigd materiaal

Groene gereedschapskoffer, gratis (mits waarborg) uitleenbaar voor alle geïnteresseerden op 4 locaties (3 WZC en RLVA)

Contactpersoon

griet.dewitte@rlva.be

Intergenerationele projecten

Omschrijving

Op het niveau van de basisschool betekent dit dat ouderen en kinderen kennis, ervaringen, diensten en vaardigheden verwerven, delen en uitwisselen. Er wordt met andere woorden een leeromgeving geschapen waarin jong en oud van en met elkaar leren. Daarbij zijn wederzijds respect en waardering voor de verschillen tussen de generaties van belang.

 

Benodigd materiaal

Durf, doorzettingsvermogen en openstaan voor uitdagingen

 

Good practice

Het project ‘Wijsheid verjaart niet’ ontving een Europese award in 2012 voor beste intergenerationele samenwerking in België.